Uitgelicht nr 2

Beste eigenaren en bewoners,
Voor u ligt de tweede nieuwsbrief “Uitgelicht” van het bestuur van de VvE’s van De Lichttoren. Er spelen een flink aantal zaken binnen onze Lichttoren. Met name de WKO heeft de laatste tijd nogal wat vragen opgeroepen. Hier zullen we in deze nieuwsbrief aandacht aan besteden. Verder spelen er met betrekking tot het bestuur, onderhoud en verbeteringen aan het pand een aantal zaken die aandacht nodig hebben. Het bestuur nodigt u uit om 18 september om 19:30 uur naar het Torentje te komen om te kijken of er onderwerpen bij zitten waaraan u een bijdrage kunt leveren in de vorm van meedenken of meedoen. Informatie hierover vindt u verder in deze nieuwsbrief.

Mededelingen van het Bestuur

  • Bestuurszaken

    18 september, 19:30 uur is er een informatieavond voor geïnteresseerden die mee willen denken (en/of doen) over een aantal urgente zaken binnen onze verenigingen.

    Er zijn een aantal belangrijke zaken die ondersteuning nodig hebben om ervoor te zorgen dat VvE gerelateerde activiteiten goed kunnen blijven draaien zonder externe expertise in te hoeven huren.

    In het bijzonder op het gebied van Techniek en Financiën zou het bestuur ondersteuning vanuit de bewoners / eigenaren willen vragen. Daarnaast moet het bestuur uitgebreid worden met een Voorzitter nadat onze vorige voorzitter, André Peels, heeft aangegeven niet langer voorzitter te willen zijn.

    Behalve de al genoemde activiteiten zoeken we ook sparringpartners die een bijdrage kunnen leveren in kennis en/of kunde om het bestuur te ondersteunen op het gebied van:

  • Communicatie
    - Herinrichten van de Website, Social media, communicatie groepen, nieuwsbrief
     
  • Subsidie aanvraag groot onderhoud
    - Het verkrijgen van de benodigde gegevens om de subsidieaanvraag te kunnen indienen.
     
  • Denk je dat je op één van de bovenstaande onderwerpen wel een bijdrage kunt leveren, kom dan 18 september om 19:30 naar het Torentje, dan praten we je bij over de diverse onderwerpen.

  • Diverse andere kleinere projecten waar hands-on van toepassing is of waar nog deskresearch voor gedaan moet worden voordat het een project kan worden. Voorbeelden van kleinere of nog op te starten projecten zijn:
    - Opknappen van de toegangen vanuit de stallingsgarage
    - Afrastering van het dakterras bij het Torentje
    - Mogelijkheden voor laadpalen onderzoeken
    - Updaten van Huishoudelijk Reglement
    - Update MJOP
     
  • Gezamelijke Whatsapp groep

    Het bestuur raadt iedere bewoner aan om zich aan te melden bij de community App groep WABP Lichttoren Chat van de Lichttoren. Op deze manier blijft je op de hoogte van hetgeen er dagelijks speelt in en om de Lichttoren en de parkeergarage. U kunt meer informatie vinden en uzelf aanmelden op https://vvelichttoren.nl/whatsapp

  • Storingen aan het gebouw

    Storingen / reparaties kunnen via TWINQ gemeld worden bij onze nieuwe beheerder VP&A. Kies de juiste VVE waarvoor je een storingsmelding hebt. service@vpagroep.nl
     

Voortgang

  • WKO
    Er zijn recent enkele nadrukkelijke vragen gesteld en/of zorgen geuit m.b.t. onze warmte-/koude-opslag en warmwatervoorziening.

    De eerste vraag en/of zorg betreft de scheiding of demarcatie tussen het deel van de installatie dat in eigendom is van InWarmte en het deel dat in eigendom is van de eigenaren van appartementsrechten, de afnemers.

    Voor deze scheiding geldt dat InWarmte eigenaar is van de centrale installatie. Dat is de installatie vanaf de bronnen tot de afsluitkranen in uw woning (deze zijn in de meeste gevallen blauw, rood en groen), inclusief de warmtemeter en de warmtapwatermeter. Koude wordt niet gemeten voor de woningen omdat de koude voor woningeigenaren gratis is.

    InWarmte stelt de centraal opgewekte warmte en koeling beschikbaar welke u kunt afnemen d.m.v. uw eigen binnenhuis installatie. De eigen binnenhuisinstallatie bestaat uit uw vloerverwarming, kamerthermostaat en de regeltechniek met 2 stuurkleppen (1 voor verwarmen en 1 voor koelen).

    <<Een en ander is eerder ook toegelicht en geïllustreerd in een brief van InWarmte aan de afnemers waar zij een leveringsovereenkomst mee hebben.>>

    Misschien goed om te vermelden dat de scheiding van eigendom vóór 1 januari en ná 1 januari onveranderd is. Vóór 1 januari heeft Lichtstad Energie/Dubotechniek inderdaad incidenteel onderhoud verricht aan de binnenhuisinstallatie maar ze was daartoe contractueel niet verplicht. InWarmte streeft ernaar om de scheiding van eigendom en verantwoordelijkheid aan te houden zoals deze in de nieuwe overeenkomst weer is vastgelegd.

    De daaropvolgend veel gestelde vraag is, wat is de beste mogelijkheid om met de verantwoordelijkheid voor de eigen binnenhuisinstallatie om te gaan, zeker in geval van preventief en correctief onderhoud (storingen).

    Het VvE bestuur is daarvoor in overleg met Hans Raaijmakers van Regeltechniek Best over een raamovereenkomst voor het onderhoud en het verhelpen van storingen. Afnemers kunnen daarmee voor onderhoud en storingen gebruik maken van gemaakte afspraken, voorwaarden en tarieven.

    Daarbij hoort dan ook het inregelen, het aanvragen van onderhoud of het melden van storingen via info@bestklimaat.nl of tel: 06-17414861.

    Zodra deze raamovereenkomst beschikbaar is zal dit in een volgende nieuwsbrief gemeld worden. Tot die tijd kunnen afnemers direct contact opnemen met Hans Raaijmakers (tel: 06 17 41 48 61). (Let op er is een foutief nummer in omloop geweest van toevallig ook een Hans Raaijmakers van Klimaatcontrol Best.)

    Uiteraard staat het bestuur open voor vragen, suggesties en/of andere opmerkingen via bestuur@vvelichttoren.nl

    Door uw thermostaat te bedienen gaat uw koelklep of uw verwarmingsklep open en stroom er verwarming of koeling uw vloerverwarmingsinstallatie in.

  • Liften

    Op dit moment wordt er begonnen met het groot onderhoud aan de liften C en D.

    Onlangs is er door OTIS een technische opname gedaan bij de liften in de ingangen C en D. Uitvoering van de werkzaamheden, starten met lift C gevolgd door lift D. OTIS voert de werkzaamheden uit tussen maandag 16 september t/m vrijdag 20 september, de modificatie keuring vindt plaats op 20 september in de middag.

    De werktijden zijn van 08:00 – 16:30, tijdens de werkzaamheden is de lift buiten gebruik, na 16.30u schakelen wij de installatie weer in bedrijf.

    De overige liften worden volgens het schema in het MJOP onderhouden.
     

  • Toegangsdeuren

    In de loop van week 34, woensdag, donderdag en een uitloop op vrijdag zal Alfabouw beginnen met het in orde maken van de toegangsdeuren.

 

Geschiedenis van ons gebouw

Het Lampenmaakstertje
 

lampenmaakstertje bij de Lichttoren in Eindhoven
bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lichttoren_Lampenmaakstertje.jpg

In 1966 verrijst in het centrum van de stad het intieme beeld van een Lampenmaakstertje door de beeldhouwster Jos van Riemsdijk uit Nijnsel. De uitvoering is van Bronsgieterij Stijlaart in Tiel. Het is een geschenk van de gepensioneerden die op deze wijze uitdrukking wilden geven aan de verbondenheid met 'hun' bedrijf.

Het Lampenmaaktstertje is een geschenk aan de Philips directie ter ere van het 75 jaar bestaan. Het werd op vrijdag 23 september 1966 onthuld en werd aangeboden door de eerste ingenieur die bij Philips in dienst trad, ir. J.C. Lokker en door mevrouw A.M. van der Brug-Mansvelders die in 1893 onder personeelsnummer 56 bij Philips werkzaam was. Het beeld draagt het opschrift: 1891-1966 van de gepensioneerden. Het Lampenmaakstertje staat symbool voor alle vrouwen die vroeger in de Philipsfabrieken hebben gewerkt. Het ging dan vooral om nog jonge meisjes die met hun kleine, smalle vingers in staat waren de binnenkant van de lampen te bewerken.

Overigens stond het beeld in 1966 aanvankelijk voor 'De bruine Heer' op de hoek van Emmasingel en Nieuwe Emmasingel. Al in 1968 zijn allerlei bezwaren tegen deze locatie geuit. Het beeld zou een ereplaats in het centrum verdienen, maar staat nu 'in een duistere hoek waar 's morgens en 's avonds alleen Philips-employees voorbijrennen'. Voor bezoekers van de stad zou het beeld op deze manier onbekend blijven. Later zit het Lampenmaakstertje op haar stoel voor de Lichttoren, op de hoek Emmasingel/Mathildelaan. Na het afbreken van de schansmuur rond Philips Lighting is het beeld voorzien van een lichte rondgebogen wand als fond.

Het Lampenmaakstertje is zeer levendig weergegeven, een beetje schuin op haar stoel gezeten, geconcentreerd op de gloeilamp in haar handen. Haardracht en details in kleding, zoals de dichtgeknoopte laarsjes, weerspiegelen de tijd van oprichting van het bedrijf in 1891. Het onregelmatig geboetseerde oppervlak verlevendigt in het brons de huid van het beeld, doordat het allerlei licht-donker contrasten veroorzaakt. Een uitzondering vormt de gladde glazen lamp, die hierdoor extra aandacht trekt.

Het beeld symboliseert ook de arbeid van de werkers en werksters van het eerste uur die Philips, en daarmee Eindhoven, groot hebben gemaakt. In zijn dankwoord merkt ir. Frits Philips op dat de successtory mede te danken was aan het feit dat er vroeger 'goeie, goedkope en veul gloeilempkes' waren gemaakt.

Het beeld is inmiddels verplaatst naar de ingang van het Philips Museum in de oude fabriek aan de Emmasingel.

lampenmaakstertje

Bron: https://www.eindhoveninbeeld.com/photodetail.php?id=54492

Heb je ook informatie over ons gebouw of de geschiedenis rondom ons gebouw dat gedeeld kan worden in deze nieuwsbrief, zend je informatie dan naar: joke@sluijk.nl

 

 

 

Copyright 2024

 

Sitebouw: m1chel